STEMMEN VAN PIANO'S EN VLEUGELS


Mijn hoofdactiviteit is het stemmen van piano’s en vleugels. Een piano heeft 88 toetsen en zo’n 220 snaren. De totale trekkracht van deze besnaring is zo’n 18.000 kg!  Deze trekkracht veroorzaakt, in combinatie met temperatuur- en vochtigheidsverschillen, ‘stemmingswisselingen’. Uiteraard wordt de ‘ontstemming‘ ook veroorzaakt door het bespelen van het instrument.

Bij het stemmen wordt door middel van de zogenaamde evenredig gelijkzwevende stemming, de piano / vleugel op 440 Hertz gebracht. Op verzoek kan ik ook op concerthoogte (442 Hertz) stemmen. Op deze manier wordt die enorme trekkracht gelijkmatig over de zangbodem verdeeld. Bij ernstige ontstemming zijn soms meerdere stembeurten nodig.

Meestal neem ik een instrument na een stembeurt in mijn bestand op zodat ik deze met een zekere regelmaat onder handen kan nemen. Ik bel even van te voren om een geschikt moment te vinden om langs te komen. Ik probeer meerdere opdrachten te ’clusteren’ om zo efficiënt te werken. Een stembeurt duurt ongeveer een uur en een kwartier. Kleine mankementen zoals een vastzittende toets, hamer of onderhamer worden vaak direct verholpen. Voor grotere reparaties wordt een nieuwe afspraak gemaakt.


 


  stemmen

  reparatie

  veelgestelde vragen

  over mijzelf

  tarieven

  contact


  home

   Tonny van Leeuwenlaan 39  |  9731 KH Groningen  |  telefoon 050 3144170  |  post@xanderniezing.nl